SCURT ISTORIC

In toamna anului 1961, cartierul Donath al orasului Cluj, a inceput sa se dezvolte masiv, alaturi de alte cartiere principale. S-au impus, din motive urbanistice, interventii serioase in cartierele in care fondul de locuit era necorespunzator. Astfel, s-a recurs si in cartierul Donath, la preluarea de catre stat a caselor, gradinilor, spatiilor virane. Demolarea sau desfiintarea lor a permis construirea unor mari complexe comerciale, a blocurilor de locuit sau a unor institutii de invatamant.

Scolile mici au intrat in transformare, s-au unit si si-au schimbat locatia pentru a beneficia de spatii adecvate. Acesta a fost si destinul Scolii Medii de 7 ani nr. 8, Cluj,din strada Rakoczi nr. 2, si al Scolii de 4 ani nr. 6,Cluj, din strada Jozsa Bela nr. 23, cartierul Donath.

Unirea celor doua scoli a dus la formarea Scolii Medii nr. 15,Cluj, actualul Liceu Teoretic “Onisifor Ghibu” , locatia noii institutii de invatamant fiind stabilita intr-o cladire aflata pe str. Alexandru Vlahuta nr. 12. Lucrarile au fost finalizate in 15 septembrie 1961.

Curand insa, apare nevoia de spatiu mai mare, deoarece cursurile se faceau in doua schimburi si nu existau spatii pentru laboratoare si ateliere,biblioteca, sala festiva, sala de sport, ceea ce a dus la ridicarea celei de-a doua cladiri.

In anul scolar 1966-1967, numele institutiei este schimbat in Liceul nr.15,Cluj- Napoca.

Datorita cresterii masive a populatiei de varsta scolara , anul 1974, va aduce in viata scolii o noua schimbare. Pe aceeasi strada s-a construit o a treia cladire la nr.42, Distanta mare intre cele doua locatii,imposibilitatea supravegherii indeaproape a activitatii in cele doua scoli si faptul ca profesorii “alergau “ de la o scoala la alta, a dus in anul scolar urmator la separarea celor doua scoli: Liceul nr. 15 si Scoala generala nr. 15.

Anul scolar 1977- 1978 aduce o noua schimbare privind numele celor doua institutii : Liceul nr. 15 primeste numele de Liceul de Stiinte ale Naturii, iar Scoalii generale i se adauga ,dupa numele strazii, “Alexandru Vlahuta”.

Datorita rezultatelor deosebite la olimpiadele scolare,pozitiilor fruntase la examenul de admitere al Facultatii de Medicina si Farmacie, liceul devine o pepiniera a acestei facultati, recunoscut nu numai pe plan local ci si national.

In anul 1996 numele liceului se va schimba in Liceul Teoretic “Onisifor Ghibu”.

BIBLIOTECA

Biblioteca liceului se presupune a fi fost formata prin comasarea fondului de carte existent in cele doua scoli, respectiv al Scolii Medii nr. 8 si al Scolii nr. 6. In scolile generale, bibliotecile erau gestionate de un profesor de Limba Romana,neexistand post individual de bibliotecar.

Presupunem ca fondul initial a fost astfel format, deoarece prima inregistrare de carte apare in anul 1960,iar scoala a fost data in functiune un an mai tarziu.La imbogatirea fondului contribuie Sindicatul din Invatamant cu un numar mare de volume pentru acea vreme-291 volume.

Incepand cu anul 1963 este infiintat postul de bibliotecar si fondul de carte creste periodic, achizitiile facandu-se prin fonduri de la Bugetul de stat si Comitetul de parinti, donatii de la diferite institutii.

Astazi fondul de carte existent este de 15.033 volume.Deoarece liceul nostru are clase cu limba de predare romana si maghiara,fondul este constituit in cele doua limbi.

Biblioteca Scolii generale “Alexandru Vlahuta“ a fost infiintata in anul 1983, dar inca de la infiintarea scolii exista un fond de carte gestionat de Catedra de Limba Romana. Periodic fondul s-a marit prin achizitii facute cu fonduri de la Comitetul de parinti, Bugetul de stat, donatii ale cadrelor didactice. Exista un document din 1975, prin care directorul scolii solicita Bibliotecii Centrale Universitare transferarea unui numar de 1500- 2000 Volume, motivand insuficienta fondului existent pentru numarul de elevi (956). Astazi fondul de carte existent al bibliotecii , ce deserveste ciclul gimnazial, este de 8963 volume.

De la infiintarea bibliotecilor, atentia s-a axat pe imbogatirea permanenta a fondului de carte, a diferitelor activitati culturale organizate de bibliotecar. Spatiul de depozitare devine supraincarcat, dar fondurile scolii nu permit o reabilitare. Anul 2012 aduce o transformare radicala a bibliotecilor.S-au efectuat lucrari de renovare, s-a achizitionat mobilier nou, iar biblioteca s-a ridicat la standarde europene.