Varodi Sînziana (7D)

A fost odată un avocat. Acesta era unul dintre cei mai mari avocaţi şi unul dintre cei mai buni. Numele lui era Armand şi pasiunea lui era cea de a cultiva lalele. Avea o grădină mare care era plină cu lalele. Lalele lui erau mai specială deoarece aveau un alt miros şi avocatul le trata ca nişte doamne, ,astfel acestea erau zvelte şi frumoase. Avocatul era un om bun şi nu supăra pe nimeni. Totuşi acesta avea un duşman, vecinul său, şi el cultivator de lalele.. Îl chema Doxtell şi se considera cel mai bun cultivator de lalele. Doxtell îl pândea zilnic pe Armand pentru a fi sigur că nu îl întrece.

Într-o zi, Asociaţia Lalelelor a anunţat că oferă un premiu celui sau celei care va descoperi LALEAUA NEAGRĂ. Aceasta lalea trebuia să fie în întregime neagră, iar premiul în schimbul lalelei era de o sută de mii de franci. Doxtell era din ce în ce mai agitatc; lalelele lui se ofileau din cauză că soarele nu mai ajungea la grădina lui, ci numai în grădina lui Armand. Lalelele avocatului erau din ce în ce mai frumoase, iar Doxtell era foarte invidios. Invidia lui îl măcina şi nu-l lăsa nici măcar să doarmă noaptea.

Într-o noapte când a văzut că lalelele avocatului sunt foarte mari şi frumoase, Doxtell a hotărât să îi distrugă lalelele. El se tot gândea cum ar reuşi să facă acest lucru fără ca avocatul să îşi dea seama. După ore de gândire, acestuia i-a venit o idee şi anume să lege o pisică de picior şi să o mişte pâna când lalelele vor fi distruse.

Planul i-a ieşit, iar dimineaţa când Armand a văzut, s-a speriat. Însă recolta lui de lalele nu era compromisă deoarece în casa lui mare erau doar lalele.

Doxtell avea într-o cameră multe lalele, dar de una singură se ocupa foarte mult. Aceasta creştea şi încet îşi schimba culoarea ( de la albul imaculat pe care il avea a ajuns la o nuanţă deschisă de maro). Totuşi, Armand a descoperit ceva… Lalelele din acea încăpere erau din ce în ce mai triste şi nu mai creşteau deloc. Aşadar, el a hotărăt să le mute in altă încăpere pentru a preveni moartea acestora. Laleaua avea cele mai bune condiţii: apă, soare şi multă dragoste. În ciuda acestor condiţii, laleaua nu dorea să se închidă la culoare şi să devină neagră.

Într-o duminică unchiul lui Armand a venit la acesta. Văzând că are musafiri, Doxtell a început din nou să îl urmărească pe Armand. Vecinul era speriat de moarte deoarece credea că în acest timp în care el nu l-a mai urmărit pe Armand acesta a găsit antidotul pentru laleaua neagră. În acest timp unchiul lui Armand ,de profesie doctor i-a spus acestuia că în scurt timp va veni o epidemie care probabil va face multe victime. I-a dat lui Armand o scrisore în care scria că nu are voie să părăsească ţara orice s-ar întâmpla, dar Armand nu ştia ce conţinea scrisoarea.

Doxtell ştia totul. Îl urmărise prin binoclu pe Armand. Laleaua era foarte bine protejată . Dar, a rămas şocat văzând că laleaua e aproape descoperită. Nopţile erau un dezastru deoarece avea doar coşmaruri, iar când nu dormea se uita la lalea.Vecinul, duşman a hotărăt să cheme poliţia, spunându-le că Armand colaborează în secret cu cineva.

Planul i-a ieşit deoarece el nu dorea să îi facă rău lui Armand, ci doar să fure laleaua. În timp ce Armand era la poliţie, Doxtell i-a furat laleaua sau aşa credea. Armand ştia că cineva vrea să îi fure laleaua, dar în schimbul lalelei negre care era acum neagră ca abanosul a pus una pictată.

Doxtell s-a grăbit să o ducă la Asociaţia Lalelelor, dar când a aflat că laleaua e colorată, a făcut infarct şi a murit. Armand a avut interdicţie să părăsească oraşul. El a hotărât să ducă Laleaua Neagră la Asociaţia Lalelelor considerând că aceasta este cea pe care o caută de mult timp oamenii de ştiinţă şi este cea pe care încă oamenii nu au descoperit-o. Acolo era multă lume. Oamenii erau curioşi dacă a fost descoperită laleaua, fiind singura care distrugea o boală care nu are alt leac şi care se răspândea repede. Armand aflase totul acolo şi era speriat. A înmânat laleaua repede şi oamenii i-au mulţumit deoarece aceştia au fost salvaţi la timp.

Asociaţia Lalelelor a hotarât să îi înmâneze lui Armand o suma dublă decât cea menţionată şi o medalie de erou. A salvat populaţia ferindu-i de o boala foarte gravă. Armand era foarte fericit. Reuşise să salveze vieţi.

S-a căsătorit cu o tânară frumoasă pe nume Rosetta şi au trăit fericiţi împreună cultivând lalele şi devenind cei mai mari cultivatori de lalele din toate timpurile!