De Damian Sîrbu

De când m-am născut eu pe banchiza asta, industria reclamei printre morse e în mare vogă. Reclame în sus, reclame în jos !

Totul a pornit de la o bătrână morsă, de fapt un mascul bătrân, eliberat de un circ pe o banchiză alăturată şi care a plutit încoace pe un gheţar. Moşu’, Mors, că aşa îl chema, ştia o grămadă de chestii despre oameni : că-şi schimbă pielea de mai multe ori pe zi, că mănâncă din pungi ceva galben care crăncăne dezgustător şi, mai ales, că au un ritual foarte bizar. În fiecare seară se grupează în nişte cutii de beton suprapuse ca să se lase hipnotizai de o placă. Aceasta, neagră la început, după ce oamenii se aşează în fața ei, începe să le arate imagini ce se schimbă într-un ritm amețitor, bagându-i într-un fel de comă. Pătratul dubios le arată oamenilor poveşti care sunt din când în când întrerupte de ceva mult mai important, chiar glorios, numit reclamă. Reclama are ca scop să-i convingă pe oameni că nişte obiecte de proveniență ciudată este tot ce îşi pot ei dori.

Din afacerea asta pare că se pot face multe hârtiuțe colorate, dintre care, de cele verzi, oamenii sunt extrem de magnetizați.

Acest fenomen uluitor se numeste televiziune iar pătratului i se spune televizor.

Dupa ce, plutind în derivă a ajuns la noi, Moşul Mors ne-a povestit toate ciudățeniile astea.

Încet, încet, bătrânul le-a corupt morselor imaginația cu povestirile lui despre tehnologia modernă şi toată lumea de pe banchiză a dat în boala reclamelor.

Cu timpul, MORSĂVĂDRECLAMA S.R.L. a ajuns cea mai cunoscută firmă din industria reclamelor. Pe banchiză, industria asta înfloreşte văzând cu ochii. Peste tot au apărut şantiere, iar morsele au ajuns să creadă că între ele şi cei pe care îi idolatrizează, oamenii, nu există diferențe.

În fiecare dimineață la ora opt fix, în drum spre serviciu, morse grăsane îmbracate în sacou îsi flutură mustățile de colo-colo, cu servieta sub un braț şi cu cutia de gogoşi sub celălalt. Au uitat de divinul gust al peştelui, gata!

Acum, tembelele de morse – care au ajuns să se poarte ca oamenii – cred că reclama este cea mai importantă invenție de după codul Morse şi ca banchiza lor este centrul pământului.

Culmea culmilor este o morsă ochelaristă între două vârste care s-a uitat prea mult la documentare. A ajuns sa fie înnebunită după fauna de la Polul Nord şi tot ce îşi doreşte ea mai mult pe banchiza asta este… să devină o morsă !