Welcome to Our Educare Theme

Istoric „Ghibu”

6 decembrie 2021 no comment admin

În toamna anului 1961, cartierul Donath al orașului Cluj-Napoca, a început să se dezvolte masiv, alături de alte cartiere principale. S-au impus, din motive urbanistice, intervenții serioase în cartierele în care fondul de locuit era necorespunzător. Astfel, s-a recurs și în vechiul cartier, azi cunoscut sub numele de Grigorescu, la preluarea de către stat a caselor, a grădinilor și a spațiilor virane. Demolarea sau desființarea lor a permis construirea unor mari complexe comerciale, a blocurilor de locuit sau a unor instituții de învățământ.

Școlile mici au intrat în transformare, s-au unit și și-au schimbat adresa pentru a beneficia de spații adecvate. Acesta a fost și destinul Școlii Medii nr. 8 și al Școlii nr. 6 din cartierul Donath.

Unirea celor două școli a dus la formarea Școlii Medii nr. 15, actualul Liceu Teoretic „Onisifor Ghibu”. Locația noii instituții de învățământ a fost stabilită într-o clădire aflată pe str. Alexandru Vlahuță, nr. 12. Lucrările au fost finalizate în 15 septembrie 1961.

Curând însă, a apărut nevoia de spațiu mai mare, deoarece cursurile se făceau în doua schimburi și nu existau spații pentru laboratoare, ateliere, bibliotecă, sala festivă și sala de sport, ceea ce a dus la ridicarea celei de-a doua clădiri. În anul școlar 1966-1967, numele instituției a fost schimbat în Liceul nr. 15.

Datorită creșterii exponențiale a populației de vârsta școlară, anul 1974, a adus în viața școlii o nouă schimbare. Pe aceeași stradă, dar la câteva sute de metri depărtare, s-a construit o a treia clădire. Distanța mare între cele două, imposibilitatea supravegherii îndeaproape a activității și faptul că profesorii trebuiau să „alerge” de la o școală la alta, a dus în anul școlar următor la separarea Liceulului nr. 15 de Școala Generală nr. 15.

Anul 1977 a adus o altă schimbare privind numele celor două instituții: Liceul nr. 15 a primit numele de Liceul de Științe ale Naturii, iar Școlii Generale i s-a adăugat numele străzii, „Alexandru Vlahuță”.

Datorită rezultatelor deosebite la olimpiadele școlare, pozițiilor fruntașe la examenul de admitere al Facultății de Medicină și Farmacie din cadrul UBB, liceul a devenit o pepinieră a acesteia, recunoscut nu numai pe plan local, ci și național.

În anul 1996 numele școlii s-a schimbat în Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, pe care îl păstrează și astăzi.